Ψευδακακία Robinia

H Robinia είναι γηγενές είδος των Κεντρικών, Νοτιανατολικών ΗΠΑ. Η Αμερικάνικη ονομασία της είναι Black Locust. Εισήχθει στην Ευρώπη από τον Βασιλικό κηπουρό 3 Γάλλων Βασιλέων, των Ερρίκου Γ, του Ερρίκου Δ και του Λουδοβίκου ΙΓ, τον Ιωάννη Ρομπίν που ήταν βοτανολόγος και φυσιοδίφης, το 1601.

H Robinia που φυτεύτηκε απο τον ίδιο τον Ρομπίν, υπάρχει και σήμερα στην πλατεία Rene Viviani στο 5ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Την ονομάζουμε σήμερα στην Ελλάδα, απλά ως Ακακία.

 

Αυτό είναι λάθος μια και η Ακακία είναι είδος που ευδοκιμεί κυριώς στην Αφρική και την Μ. Ανατολή, (Acacia Nilotica - Αιγυπτιακή Ακακία), που ονομάστηκε Ακακία από τον πατέρα της φαρμακογνωσίας Διοσκουρίδη Πεδάνιο (90 μ.Χ), όταν δημιουργούσε φάρμακα από τα εκχυλίσματα των φύλλων.

 

Από τα Ελληνικά "Ακακία", πέρασε στα λατινικά σαν "Acacia". Επειδή η Ψευδακακία μοιάζει εξωτερικά στην Ακακία και χάριν συντομίας στην Ελλάδα έχει επικρατήσει το Ακακία, όταν αναφερόμαστε στην Robinia Pseudoacacia.

ΦΑΙΝΟΛΕΣ ΤΗΣ ROBINIA

Εκτός απο την αξία του ξύλου στις κατασκευές η Robinia εξετάζεται απο την χημική βιομηχανία για τα υδρόφιλα εκχυλίσματα, όπως ολικές φαινόλες, διυδροροβινετίνη και ρομπινετίνη.

 

Το εγκάρδιο ξύλο της Robinia μπορεί να θεωρηθεί πηγή ενώσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 

Οι ενώσεις του εγκάρδιου είναι τοξικές για τα περισσότερα διατρητικά ξυλοφάγα έντομα.

 

Ως είδος είναι ακραία ανταγωνιστικό και υπάρχουν μελέτες για την αλλαγή της χημικής σύστασης που κάνει στο έδαφος με αποτέλεσμα να εκτοπίζει άλλα γηγενή είδη στην Ευρώπη.

 

Χάρτες που δείχνουν την προβλεπόμενη εξάπλωση της Ψευδακακίας Robinia μέχρι το 2070 είναι χαρακτηριστικοί:

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΤΗΣ ROBINIA

 

Οι φαινόλες του ξύλου του εγκάρδιου, το κάνουν κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί ακόμη και μέσα στο νερό, χωρίς καμμία χρήση συντηρητικού χημικού ή φυσικού.

 

 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, μια και τέτοιες  ανάγκες για χρήση ξυλείας, που δεν έχει υποστεί καμμία επεξεργασία, υπάρχουν:

 

  • Σε χρήση ξυλείας που χρησιμοποιείται από παιδιά. (Παιδικές χαρές)

 

  • Σε χρήση μέσα σε νερό, που δεν θέλουμε να μολυνθεί από τα χημικά συντηρητικά που μπορεί να έχει η ξυλεία, έστω και αν αυτά χαρακτηρίζονται Μη τοξικά.

 

  • Σε Δρυμούς που δεν θέλουμε να διαταράξουμε το περιβάλλον με  ξυλεία που έχει υποστεί προστασία με χημικά συντηρητικά.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην Φλόριδα των ΗΠΑ, όπου ξύλινος πεζόδρομος κατασκευάστηκε με χρήση ενός από τα πλέον ανθεκτικά στο νερό τροπικού ξύλου του Ipe (Καρυδιά Βραζιλίας).

 

Υπήρχε προφανώς, λόγω δρυμού προδιαγραφή, να μην γίνει χημική συντήρηση στην ξυλεία Ipe.

 25 χρόνια μετά την κατασκευή ο πεζόδρομος έχει καταρρεύσει σε πολύ υγρά σημεία. Οι υπεύθυνοι εξετάζουν τώρα την αντικατάσταση του κατεστραμμένου Ipe με Robinia.

 

Πεζόδρομος από Ipe, σε δρυμό στην Φλοριδα ΗΠΑ, 25 ετών χωρίς χρήση προστατευτικών συντηρητικών.

Φλόριδα ΗΠΑ: Κατασκευή με Ipe 25 χρόνια μετά

ΞΕΦΑΡΔΙΣΜΕΝΟ ΔΡΥΣ ΓΑΛΛΙΑΣ AD 50mm

Πάχη σε 30-40-80mm μπορούν να προσφερθούν με ειδική παραγγελία.

AD- Φυσικής Ξήρανσης

Σύγκριση Robinia - Καστανιάς - Ipe

Επειδή σαν τράβα, μπορεί να αντικαταστήσει την καστανιά σε μικρές διατομές και μήκη ως περίπου 3,5m με το πλεονέκτημα ότι δεν βγάζει μελάνι που λερώνει τοίχους και υποκείμενα δάπεδα, δίνονται τα βασικά στοιχεία της Robinia, σε σύγκριση με την Καστανιά και το Ipe, που το ξύλο τους έχει επίσης μεγάλη αντοχή στο νερό χώρις χημική συντήρηση.

 

Η Robinia, όμως είναι μία κλάση πιο πάνω από την καστανιά σε αυτό το θέμα, μια και είναι το μόνο, είδος ξύλου στην Ευρώπη με χαρακτηρισμό CLASS 4, που μόνο τροπικά είδη έχουν.

ΔΡΥΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ

Harvad ΗΠΑ: Σύνθεση παιδικής χαράς, με πάσσαλους και κορμούς Robinia. Κατασκευή χώρις χρήση χημικών συντηρητικών.

H Robinia Χαρακτηριστικό, είναι το βίντεο, παρακάτω που περιγράφει κατασκευές με Robinia, σε πάρκο στο Πίτσμπουργκ, των ΗΠΑ:

Αρχιτεκτονικές Κοπές Robinia

Κύβοι Robinia απευθείας στο έδαφος για πεζόδρομο

Φέτες κορμού Robinia απευθείας στο έδαφος για πεζόδρομο

Τράβα  8Χ8 cm

Μικρά μήκη πριστοπελεκητού "τράβα Robinia για κατασκευές σε μπαλκόνια και πάνω από ήδη κατασκευασμένα δάπεδα, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καστανιά λόγω του μελανιού που βγάζει.

Δύσμορφα Ελληνικό "Υ"

Πάσσαλοι που πήραν την ονομασία τους στην Γαλλία, από την ονομασία του ύψιλον σχηματός τους σαν "Υ grec"

Τα δύσμορφα "Υ" προσφέρονται τριμμένα ή και χωρίς επεξεργασία

DECK και Φράκτες

Πάσσαλοι Φ12 ως Φ14mm

Πάσσαλοι στέγης και αγροτικοί πάσσαλοι με μύτη

google.com, pub-0235853511075281, DIRECT, f08c47fec0942fa0